vrijdag 28 december 2012

Eind 2012

Oud&Nieuw vier ik met vrienden bij vrienden thuis
Iedereen neemt wat te eten en/of drinken mee

Ik ben (alleen) welkom als ik m'n appelbeignets meeneem
En mn witte chocola-bramentaart.

dinsdag 25 december 2012

Kerstochtend

Gisteren al de 'kersttaart' gemaakt, nu nog aan de koffie werken.

Nespresso-koffiezetapparaat en -melkopschuimer zijn ingepakt. Een pak houdbare volle melk erbij.
En nu nog op het vuur: zelfgemaakte gembersiroop
(voor in de Gingerbread Latte)


Kerstdessert

Eerste Kerstdag vier ik met mn familie bij mn ouders.
Samen maken we een Kerstdiner.
Mijn zus maakt een voorgerecht, m'n ouders het hoofdgerecht waar m'n broer en schoonzus een bijgerecht bij maken.
Ik heb dit jaar het nagerecht.

Omdat een meergangen-Kerstdiner vaak 'zwaar' valt, combineer ik het nagerecht met de koffie-ronde.

Nagerecht:
Witte chocola-bramentaart

Koffie:
Gingerbread Latte






zondag 23 december 2012

Kerst 2012

Ik heb Kerstvakantie!

Het is altijd even wennen voor mij om vrij te hebben.
Gister dus ook al om 7:00u wakker en opgestaan. Gelukkig stond er nog een grote berg was te vouwen, dus ik hoefde me niet te vervelen terwijl Wouter rustig door sliep.

Vandaag heb ik het al beter aangepakt.
Heerlijk uitgeslapen tot een uur of 10.
Toen boodschappen gaan doen voor een Full English Ontbijt en koekbenodigdheden.

Na een uitgebreid ontbijt (worst, spek, bonen, ei, champignons, gegrilde tomaat en geroosterd brood - koffie/cappucino erbij) rustig aan de koekjes begonnen.

Eerst zanddeeg gemaakt (recept van Drs. Koekenbakker). Terwijl dat in de koelkast lag, chocolate-chip-deeg gemaakt.
Ik heb van de helft smartiesdeeg gemaakt en de andere helft chocorozijnen deeg.
Van beide degen heb ik de helft ingevroren - voor een volgende keer koekjes bakken :-)

chocorozijnen-koekjes (met daaronder smartieskoekjes)
Ik neem de koekjes 2e Kerstdag mee naar Wouter's familie-kerstdag.

Van het zanddeeg heb ik skeletjes gemaakt en die versierd met royal icing.
zanddeegkoekjes

Het was een heerlijke middag.
En ik heb zelfs nog tijd gehad om de keukenkastjes waar ik mijn bakspullen in stal, op te ruimen en opnieuw in te richten.

Nu is het ook tijd voor de koekhouding van 2012 - een lijst maken van alles wat ik heb zodat ik kan zien hoeveel ik aan koekjesbakken uitgeef.
En binnen krijg ;-)

Battle!

Ik heb Kerstvakantie dus eindelijk eens tijd voor een Koekjesbattle!

Van Edo en Nina heb ik (inmiddels) een tijdje geleden een bakblik en koekjesvorm gekregen voor Skeletkoekjes
En dit zijn die van mij:
Drs. Koekenbakker-zanddeeg met royal icing


Dus meteen een bericht gestuurd naar Edo voor de overhandiging ervan.

email naar Edo
Edo's reactie:


zaterdag 22 december 2012

Hoe maak ik een lekker koekje - workshop

18 december was het eindelijk zoveel:
De koekjesworkshop van Drs Koekenbakker.


"Bijna niets is zo lekker als een huis dat ruikt naar versgebakken koekjes. Tijdens de workshop “Hoe bak ik een lekker koekje?” laat Drs. Koekenbakker zien dat koekjes bakken helemaal niet moeilijk is.
Na een korte uitleg over het gebruik van ingrediënten en de verschillende methodes die je kunt gebruiken gaan we lekker zelf aan de slag. Zelf deeg maken, koekjes vormen, bakken en decoreren.  We maken deze avond drie verschillende soorten koekjes met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen.
Aan het einde van de avond krijg je behalve een doos zelfgebakken koekjes ook nog de recepten van de avond mee naar huis zodat jouw huis voortaan ook heerlijk naar verse koekjes kan ruiken.

Na een kopje koffie met een wortelmuffin kregen we drie recepten die we in 2 groepen zouden gaan bereiden. Ondertussen werden de ovens voorverwarmd, kregen we baktips en konden we de koekjes die klaar waren gaan versieren.
Als eerste gemaakt en in de oven:
chocolate chipcookies
cranberry/witte chocola en pure/witte chocola
Terwijl de chocolate chipcookies in de oven lagen, mochten we uit het zanddeeg (dat al bereid was) vormpjes gaan steken.
zanddeeg-koekjes
Toen de zanddeegkoekjes in de oven lagen, hebben we het deeg voor de biscotti gemaakt, met gebakken amandelen en rozijnen.

De zanddeegkoekjes hoefden niet lang in de oven. Ze waren dus snel klaar om te versieren.
Drs Koekenbakker heeft Royal Icing voor ons gemaakt, waar we zelf ook nog een groene en een rode kleurstof aan hebben toegevoegd. Zo hadden we witte, groene en roze icing.
Ook kregen we gesmolten chocolade om de koekjes ook nog met chocola te versieren.
De koekjes werden afgemaakt met zilverse versieren en kerst'hagel'.

Het eindresultaat:
boven: biscotti

Zo'n workshop is zeker voor herhaling vatbaar!
Wie gaat er met mij mee?

maandag 17 december 2012

Kleine liefde!

Ik heb mini-muffinvormpjes en een bijpassend bakblik gekocht.
En natuurlijk meteen even uitgetest.

minimuffins met botercreme en een marsepeinen hartje
Het zag er kleurrijk (rood, paars en groen) en lief uit!

Echte meisjesmuffins!

Meisjestaart

Ik was en ben erg enthousiast over het recept dat Marieke mij had gegeven voor Bietentaart.

Zo enthousiast dat ik het zelfs al aangedurft heb er een variatie op te maken.
In plaats van bieten heb ik er een gelijke hoeveelheid bramen doorheen gedaan.
En de bruine basterdsuiker vervangen door witte basterdsuiker.

Om er een echte 'meisjestaart' van te maken heb ik toen hij klaar was er ook nog hartjes overheen gestrooid.

witte chocolade-bramentaart


 Geschikt voor een prinsessenfeestje
Of 'We verwachten een meisje' - babyshower.

mini-carrotcake

Een nieuwe bakvorm hebben is een klein feestje!
Dus heb ik snel een klein taartje gebakken.

Omdat de Sint nog een marsepein-wortel had achtergelaten, moest het natuurlijk wel carrotcake worden.

carrotcake met creamcheese-topping

Helaas had ik niet goed opgelet, de cake niet-gaar uit de oven gehaald, waardoor de kern inzakte.
Omdat dat nog niet gaar was.

We hebben genoten van de randen van het taartje ;-)

zondag 9 december 2012

Opbrengst

Ik heb een hele fijne verjaardag gehad!
En ik ben heel blij met mn cadeau's.

De drie hoofdthema's waren bakken, kleuterjuf-zijn en uitjes :)

Donderdag heb ik van Wouter een Nespresso melkopschuimer gekregen, want juffen drinken altijd cappuccino's ;-)
Ik heb geld gekregen voor een keukenmachine - bakken!
En.. EEN JAARKAART VOOR DE APENHEUL :D - uitjes

Op zaterdag kreeg ik van familie en vrienden allerlei cadeau's

BAKKEN
stoofpotjes



koekjesvormen, een bakspatel, een scherm mes, een bakmat met mes
niet op de foto: een deegplank, kleurstiften



JUF-ZIJN
Fruit-mand, ontbijt-set, prentenboek, hippe egel, uil-handpop (met ketting, stopdas en egelruggetje)
ik krijg nog 3 boeken: Het Letterwinkeltje, het Cijferwinkeltje, het Kleurenwinkeltje

UITJES:
Ik ga met Sabina een dagje op stap. Kan zelf kiezen wat ik ga doen, o.a. sauna, uitgebreide lunch/diner, dierentuin. En natuurlijk mijn Apenheuljaarkaart!

..en er komen nog meer cadeautjes aan!
Marieke had ook wat vertraging in haar cadeau's en volgens mij 'zweven' er ook nog cadeau's van mensen die helaas niet naar mijn verjaardag konden komen.

Cadeautjes maken mij blij :)

zaterdag 8 december 2012

Kaasrolletjes

Goede, lekkere of leuke recepten herhaal ik graag.

Vandaag dus weer mijn kaasrolletjes gemaakt - recept van Zalige Zondag september

Deze keer
kaas, kaas-zongedroogdetomaat, kaas-olijf en kaas-ui

vrijdag 7 december 2012

Bijna feest

Op 6 december was ik jarig.
Omdat het op een werk(donder)dag viel, vier ik mijn verjaardag op 8 december voor familie en vrienden.

En natuurlijk verzorg ik zelf de catering.

Mijn plan was om de pompoentaart en de bietentaart nog een te maken.. tot ik erachter kwam dat ik maar 1 taartvorm heb. Ik besloot mijn pompoen in te zetten voor pompoenbrownie en dan de bietentaart ook te maken. Omdat ik tegelijkertijd Wouter naar zijn voorkeur had gevraagd .. kwam het eropuit dat Wouter koos voor de pompoentaart, terwijl ik met de brownie bezig was.

Gelukkig had ik genoeg pompoenmoes gemaakt afgelopen week, dat ik allebei kon maken.

Eerst heb ik een pompoen-chocolade-brownie gemaakt. Het is een mooie kleine 'cake' geworden.
Daarna heb ik de Zoete pompoentaart gemaakt.
Dit keer met wat meer gelatine, een bodem van speculaas en met koude pompoenmoes.
(de vorige keer had ik terwijl ik de taart maakte, ook vers de pompoenmoes gemaakt)

En.. ik heb een nieuwe koekjesvorm.
Dus naast taart en brownie ook nog koekjes gebakken voor mijn feestje.
happy birthday

Toepasselijk toch!? ;-)
En ik denk dat ik zeker genoeg heb .. de koekjestrommel kan niet dicht.

Morgen op het menu: (onder andere)
- Koffie, thee, cappucino, latte machiatto
- Pompoentaart, Happy-gemberkoekjes, pompoen-chocoladebrownie
- Speculaas, Pepernoten, stukken chocoladeletter
- Een gemengde salade
- (stok)broodjes met kaas, eiersalade, kipsaté en kipfilet
- Olijven, pepitamix, popcorn, tomaatjes,augurken
- M&M's, Smarties, spekkies en gummiebeertjes
- Cola, jus d'orange, bitter lemon, spa rood, appelsap
- Bier, wijn, whisky

Lijkt me wel genoeg!

Trakteren!

Op 6 december was ik jarig, dus had ik op 7 december een traktatie bedacht voor mijn collega's.

Toen ik aan het eind van de studiedag aan een collega vertelde dat ik nog een taart wilde bakken of in ieder geval een cake, reageerde ze erg enthousiast.
Ze vertelde dat ze het vroeger altijd heel leuk vond om cake te versieren!

IK OOK!

Dat bracht mij op het idee om dus te zorgen dat mijn collega's hun eigen cake konden versieren.
Ik wist niet hoe snel ik naar de Lidl moest gaan om lekker alle inkopen te gaan doen.
benodigdheden

Op 7 december alles mooi gepresenteerd.
Ook mijn collega Liesbeth was jarig (precies op 7 december) dus we hebben onze traktatie samengevoegd.

boerencake of citroencake
met
slagroom, jam, gummibeertjes, gedroogde kersen, chocorozijnen, kokos en dr. Oetker Letterpret.

Aan het eind van de dag waren de bakjes leeg, 3 cakes op en iedereen nog erg enthousiast over de lekkere cake!

Je bent nooit te oud voor oude gewoontes ;-)

29

Op 6 december was ik jarig!

Overdag moest ik gewoon werken - ik had een studiedag op school - dus niet veel gevierd.
Natuurlijk wel veel knuffels, handen, kussen, aaien en een lied van collega's gekregen :-)

's Ochtends op bed door Wouter verrast met een pak melk en een Nespresso Melkopschuimer.
Bij het ontbijt dus meteen een heerlijk Latte Machiatto op.

En toen naar school .. zonder traktatie.
Vorig jaar was ik ook precies op een studiedag jarig en viel mijn traktatie/mijn koekjes in het niets doordat men dacht dat het onderdeel van de studiedag-catering was.
Ik had besloten pas op 7 december mijn traktatie te presenteren.
De hele dag zat ik al te wachten op het moment om naar huis te gaan om Zoete pompoentaart te gaan bakken. Het werd steeds later - ben nog wezen hardlopen met collega's Irene en Clara - dus het taart-idee werd ingewisseld voor een cake-idee. En toen ik dat deelde met collega Christa kwam ik op een nog beter idee.

Na schooltijd snel naar huis en de tram in.
Ik ben met Wouter wezen eten bij Golden Temple in de Utrechtsestraat.
Heerlijk gegeten en toe een mooi en lekker stuk taart!
avocado-limoentaart

Ik heb een seizoenskaart voor de Apenheul gekregen! :-)

Na het eten zijn we door gegaan naar het Ketelhuis voor Le Magasin des suicides (3D)
Nog een cadeau: Geld voor mijn aan te schaffen keukenmachine.

En toen we eindelijk, door de kou, thuis waren .. stond er nog een heerlijk stuk Bietentaart klaar.
bietentaart (uit de vriezer)

Het was een hele fijne dag!

dinsdag 4 december 2012

Comedycake

Op verzoek 2 cakes gebakken vandaag.

Ik hoop dat ze identiek (genoeg) zijn!
En natuurlijk dat ze net lekker smaken :-)

cake met citroenglazuur

crisismuffins

Muffins met speculaasglazuur

Ik had zin om mijn chocolademunten op een leuke manier te 'verwerken'.
Dus ik heb vanavond CRISISMUFFINS gebakken :-)

Ik heb eerst muffins gemaakt met Muffins Naturel van Dr. Oetker.
Toen deze wat afgekoeld waren heb ik met poedersuiker en speculaaskruiden glazuur gemaakt.
En hier een chocolademunt ingedrukt.

De verrassing zit ín de muffin: nog een chocolademuntje!
(alleen de chocola..niet de verpakking!)



Pompoenmoes

"Een slimme meid is op de toekomst voorbereid"

Ik maak een grote pan met pompoenmoes, om in porties in te vriezen

Voor muffins
Voor taart
Voor soep
Voor koekjes


pompoenmoes to be

Wiki

Er is een Mariakoekjes wikipedia-pagina:
http://en.wikipedia.org/wiki/Marie_biscuit

In het Engels.
Er is nog geen Nederlandse wiki.

Misschien moet ik daar maar eens aan gaan beginnen ;-)

maandag 3 december 2012

Zalige Zondag december


Met deze maand:
Havermoutkoekjes met rozemarijn (hartig)
Speculaasmannetjes



zaterdag 1 december 2012

pompoentaartrecept 2

Hij is lekker!

Mary's zoete pompoentaart

Ik heb in de bodem Digestive Puur van Verkade gedaan.
Erg lekker met de zoete, luchtige pompoen'pudding'.

Hij is in de koelkast wel wat gaan lekken.. en hij blijft erg puddingachtig.
Volgens mij laat hij nu na een dag in de koelkast ook bijna los van de bodem.
Voor de volgende keer: meer gelatine!
Of koudere pompoenmassa..

Moeder-koekjes

Vandaag heb ik in de keuken van mijn moeder mijn koekjes gebakken.
Eerst hebben we samen gelunchd - met pompoenpannenkoekjes waarvan ik het recept ook weer krijg, zijn we boodschappen gaan doen, hebben we thee gedronken en toen ben ik begonnen.

Het is wel heel fijn om een grotere keuken te hebben als je veel koekjes wilt bakken.
En een keukenmachine.
En een moeder die ook altijd bakspullen op voorraad heeft.

specu-mannetjes

 Ik hoop dat ik mijn koekjes nu ook weer veilig naar Amsterdam kan vervoeren.

Tussendoor ben ik bij Marieke's nieuwe huis wezen kijken.
Dat gaat heel tof worden.
..nu op zoek naar een kluskoekjes-recept ;-)