woensdag 20 februari 2013

Deense Kaneelkoekjes


Vakantie = zin en tijd om koekjes te bakken.

Ik had al een hele tijd een krantenartikel (uit de NRC-next, van Janneke Vreugdenhil) met een koekjesrecept in mijn portemonnee zitten.

Tijd om hem eruit te halen en de koekjes te maken!

crisp cinnamon cookies

Voor 60 – 70 koekjes:
375 gram bloem + extra om te bestuiven
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel fijngeraspte schil van een onbespoten citroen
125 gram blonde basterdsuiker
250 gram gezouten boter (of ongezouten boter + een snuf zout)
2 grote eieren
2 theelepels gemalen kaneel
50 gram rietsuiker

(ik heb vandaag de helft van het recept gemaakt)

Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de citroenrasp en suiker toe. 
Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf deze met de vingers door de bloem zodat een zanderig mengsel ontstaat. 
Klop een van de eieren los, voeg toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. 
Verpak het in vershoudfolie en laat 1 uur (maar een etmaal kan ook) rusten in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Bestuif de helft van het deeg met bloem en leg het tussen twee vellen bakpapier. 
Rol het met een deegroller uit tot een dunne lap. 
Verwijder het bovenste vel papier en steek er met koekjesstekers (sterren, dennenbomen, engeltjes, etc) vormpjes uit. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. 
Klop het tweede ei los en bestrijk hiermee het deeg. 
Meng de kaneel door de rietsuiker en bestrooi de koekjes hiermee. 
Bak ze in 9 – 10 minuten gaar en goudbruin. 
Rol de rest van het deeg uit en ga zo door tot al het deeg op is.

Deense kaneelkoekjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten