zaterdag 26 januari 2013

Qui­che met vij­gen en wal­no­ten

Het is weer weekend .. weer tijd om iets te gaan bakken.

Ik 'beperk' me vandaag tot 2 recepten.

- Choco-sinaasappelcupcakes - neem ik morgen mee naar Lopik en Antwerpen
- Quiche met vijgen en walnoten - diner


Het recept voor de quiche heb ik gevonden op ah.nl/allerhande
Ik had vannacht al gedroomd over een recept waar pompoen in voorkwam.
Dus wilde ik vandaag iets maken met pompoen.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 pompoen (biologisch)
  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
  • 1 bakje walnoten (60 g)
  • 1 zakje vijgen (200 g)
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 1 bekertje slagroom (125 ml)
  • 1 stukje Gorgonzola (kaas 185 g), in blokjes

  • quichevorm (doorsnede 24 cm), ingevet
  1. 1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de pompoen in parten van 1 cm. 
  2. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. 
  3. 2. Bekleed de quichevorm met het bladerdeeg. Hak de walnoten grof en snijd de vijgen in stukken. 
  4. Verdeel over de bodem van de vorm. Leg de pompoen er in een waaiervorm op. 
  5. 3. Klop de eieren met de slagroom. Breng op smaak met peper en zout en schenk over de quiche. 
  6. Verdeel de Gorgonzola over de quiche en bak ca. 50 min. in de oven

taart in opbouw (voor de eieren en gorgonzola)

Qui­che met vij­gen en wal­no­ten

op tafel!

Een lekkere taart!
Zoet door de vijgen en pompoen, stevig door de walnoten en 'anders' door de gorgonzola.
De kaas geeft het wat meer pit.

Wil dit recept wel nog een keer proberen, met oude kaas in plaats van gorgonzola.

Ook Wouter had vandaag, los van mij, bedacht om iets met pompoen te eten :-)
Dat kwam dus goed uit, toen hij thuiskwam van werken-op-zaterdag.

choco-sinaasappel cupcakes

Het is weer weekend .. weer tijd om iets te gaan bakken.
Ik 'beperk' me vandaag tot 2 recepten.

- Choco-sinaasappelcupcakes (mixdoos) - neem ik morgen mee naar Lopik en Antwerpen
Quiche met vijgen en walnoten - diner

mix voor de cupcakes
Het liefst bak ik dingen 'vers'.
Maak ik zelf deeg, mix, bodem, basis etc.

Maar ik ben ook te verleiden door aanbiedingen .. zo heb ik toch nog een paar dozen met cupcakemix in mijn kast staan. En deze week heb ik de choco-sinaasappelmix eruit gehaald.
Ik heb niet de bijgeleverde vormpjes gebruikt, maar alles in mijn mini-cupcakevormpjes gegoten.

Langleve de lege ketchupfles!
In plaats van moeilijk met 2 lepels de mix in de vormpje krijgen, heb ik een lege knijpfles gevuld met de chocodeeg en het in de vormpjes gespoten.
Werkte heel goed!

Toen de cake'jes voldoende afgekoeld waren, kon ik ze gaan versieren met mijn nieuwe spuitzak (gekregen voor mijn verjaardag uit Oxford)

mini choco-sinaasappelcupcake'jes
Ik had meer mini-cupcake's dan je hier in het bakblik ziet. Maar helaas waren er niet genoeg choco-snippers. Zes overige mini-cupcakejes heb ik bestrooid met extra pure hagelslag.

Ik had nog wat mix over ..en je moet natuurlijk ook proef-exemplaren hebben!
choco-sinaasappel cupcake


zondag 20 januari 2013

Kookboekkookdag 3

Afgelopen week heb ik een nieuwe kookboek gekregen.

En wat doe je dan op een vrije, luie zondag?
Een kookboekkookdag houden!

Ik heb 3 recepten uit het boek gekozen.
- Paddenstoelensoep met geitenkaastosti's (lunch)
- Gemberkoekjes (snack)
- Couscoussalade met merguezworstjes (diner)

Lekker uitgeslapen, snel ontbeten .. en na snel boodschappen doen kon mijn kookdag beginnen.


Na de lunch met soep en tosti's, na koffie met gemberkoekjes en een snelle fruitsalade (halve banaan, halve appel, halve sinaasappel) ben ik bijna meteen door gegaan met de couscoussalade.

Couscoussalade met merguezworstjes (4 personen)

400 ml water
400 gram couscous
8 merguezworstjes
3 lente-uitjes
3 geroosterde paprika's uit pot
1 eetlepel koriander
1 eetlepel peterselie
1 eetlepel verse muntblaadjes
1 teentje knoflook
150 gram fetakaas
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
zout en peper

voor de extra pit een rode peper

Breng het water aan de kook met een snufje zout en een eetlepel olijfolie en strooi de couscous erbij. Laat de couscous 1 minuut wellen en maak het geheel los met een vork.

Meng de couscous met de fijngesneden paprika, lente-ui, kruiden, olijfolie, knoflook, het citroensap en een snufje zout en peper. Laat de couscous een uur staan, zodat de smaken goed tot hun recht komen.

Serveer de couscous in een mooie schaal en verkruimel de feta er overheen.
Voor de extra pit doe ik er ook een rode peper doorheen.
Bak als laatste de merguezworstjes en serveer deze bij de salade.


couscoussalade met merguezworstjes
+ een gevuld paprika'tje (met feta)



Kookboekkookdag 1

Afgelopen week heb ik een nieuwe kookboek gekregen.

En wat doe je dan op een vrije, luie zondag?
Een kookboekkookdag houden.

Ik heb 3 recepten uit het boek gekozen.
- Paddenstoelensoep met geitenkaastosti's (lunch)
- Gemberkoekjes (snack)
- Couscoussalade met merguezworstjes (diner)

Lekker uitgeslapen, snel ontbeten .. en na snel boodschappen doen kon mijn kookdag beginnen.

Paddenstoelensoep met geitenkaastosti's (voor 4 personen)

400 gram gemengde paddenstoelen
1 ui
1 teen knoflook
3 eetlepels olijfolie
1 liter groentebouillon
100 ml slagroom
2 eetlepels peterselie
zout en peper

Verwarm de olijfolie in de pan en fruit daarin de ui en de knoflook. Voeg de paddenstoelen ote en bak ze 5 minuten mee terwijl je af en toe omschept.
Giet de helft van de bouillon erbij en pureer dit geheel fijn. Roer de rest van de bouillon erdoor en breng de soep aan de kook. Breng op smaak met peper en zout.

Als de tosti's ook klaar zijn, roer dan de slagroom door de soep en strooi op het laatste de peterselie er overheen.

Tosti's: (per persoon)
2 sneetjes (vloer)brood
1 grote plak belegen geitenkaas
honing
olijfolie

Beleg de boterhammen met de geitenkaas, druppel er een beetje honing over en dek het af met nog een boterham. Bestrijk de boterhammen aan de buitenkant met olijfolie en rooster ze in een tosti apparaat of onder de grill. Als de kaas gesmolten is en het brood verkleurd, zijn ze klaar!

geitenkaastosti's en paddenstoelensoep


Kookboekkookdag 2


Afgelopen week heb ik een nieuwe kookboek gekregen.

En wat doe je dan op een vrije, luie zondag?
Een kookboekkookdag houden.

Ik heb 3 recepten uit het boek gekozen.
- Paddenstoelensoep met geitenkaastosti's (lunch)
- Gemberkoekjes (snack)
- Couscoussalade met merguezworstjes (diner)

Lekker uitgeslapen, snel ontbeten .. en na snel boodschappen doen kon mijn kookdag beginnen.

Na de lunch ben ik aan de gemberkoekjes begonnen.

250 gram bloem
150 gram suiker
150 gram roomboter
een snuf gemberpoeder
50 gram gemberwortel
een scheut melk

Kneed alle ingredienten (behalve de melk) samen en maak er een langwerpige rol van.
Wikkel deze in huishoudfolie, zo kun je er heel makkelijk een mooie stevige rol van rollen.
Laat een uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd plakjes koek van de rol en leg deze op de bakplaat. Bestrijk ze met melk en zet ze ca. 10 á 15 minuten in de oven.

gemberkoekjes met gemberkoffie (zie Gingerbread Latte)

zondag 6 januari 2013

Dit ben ik!

Mijn visitekaartjes zijn binnen :-)

voorkant


achterkant

Zalige Zondag januari

Het is weer zondag.
Het is weer een Zalige Zondag!

Vanavond staan er weer veel comedians op het kleine podium in Café Frieda, dus nu al in mijn kleine keuken 2 soorten koekjes.

dark chocolate fudge brownies
en
kaaskoekjes
Eerst heb ik de kaaskoekjes gemaakt.
Dat was eigenlijk het makkelijkste recept:
Neem 100 gram kaas, 100 gram boter, 100 gram bloem.
Mix het, laat het een half uur rusten in de koelkast.
Snijdt er plakjes van of druk vormpjes uit, bak de koekjes 12 min op 200graden.
Klaar!

makkelijke kaaskoekjes

De 'dark chocolate fudge brownies with chocolate drizzle' is een Engels recept - van een receptkaart van de Tesco.



  • 225g (8oz) Everyday Value plain chocolate
  • 140g (5oz) Everyday Value butter, cut into pieces
  • 3 Everyday Value eggs
  • 225g (8oz) golden caster sugar
  • 100g (4oz) Everyday Value plain flour
  • 1tsp baking powder
  • 1tbsp Everyday Value cocoa powder
  • 25g (1oz) Everyday Value plain chocolate
  • 2tbsp double cream
  • ½tsp golden caster sugar


Preheat the oven to gas 4, 180, fan 160. Line a rectangular tin (27cm x 17.5cm x 3.5cm) with baking parchment. Chop 175g (6oz) of the Everyday Value chocolate for the brownies and put into a small heavy-based pan with the Everyday Value butter. Melt over a low heat, stirring occasionally. Remove from the heat and leave to cool.
Chop 50g (2oz) Everyday Value chocolate into small chunks and set aside. When the chocolate has cooled, whisk the Everyday Value eggs and sugar together in a large bowl using an electric hand mixer, until thick, pale, fluffy and almost doubled in volume. Pour in the cooled chocolate, then gently fold in. Sift over the Everyday Value flour, baking powder and Everyday Value cocoa powder and gently fold in. Carefully stir in the chopped chocolate, without over-mixing.
Pour the mixture into the lined tin and lightly spread it into all the corners. Bake for 25-30 minutes, or until the middle is just set and the top is slightly crusty. (If still wobbly in the centre, leave a bit longer.) Remove and leave until completely cold before removing from the tin.
Very finely chop the Everyday Value chocolate for the icing. Put into a small heavy-based pan with the cream and sugar. Melt over a low heat very briefly, just until the chocolate starts to melt, removing it before it boils. It will be quite thick, so pour in 1-1½tbsp of boiling water to thin it to a drizzling consistency. Drizzle over the brownies then, when set, cut into 15 squares.


1 van de tweedark chocolate fudge brownies with chocolate drizzle

woensdag 2 januari 2013

Appelmoes!

Ik had nog wat appels over van mijn appelbeignets (had meer appels van mijn ouders gekregen dan ik verwerkt heb in de appelbeignets)

En wat doe je dan?

Appelmoes maken!

Dus .. appels schillen, laagje water in de pan, scheutje suiker erover .. koken maar!
En in een klein half uur: Hete Appelmoes.

appelmoes van Lauw's appels
Het ruikt helemaal herfst in huis :-)


dinsdag 1 januari 2013

Een mooie afsluiting van 2012!

Mijn eind-2012 recepten:



Appelbeignets (www.odin.nl)

100 g tarwebloem
1 mespuntje zout
1 ei
1 eetl. basterdsuiker of siroop
evt. 1 theel. citroenschilrasp of sinaasappel-schilrasp
2 dl water 
4 tot 5 goudrenetten
2 theel. kaneel
frituurolie
poedersuiker

Bereidingswijze:

Scheid het ei en klop de dooier door het water. Roer het meel er door en roer er een glad beslag van. 
Voeg citrusschilrasp, suiker of siroop en zout toe en laat het beslag ongeveer een half uur op kamertemperatuur rusten. Klop het eiwit stijf en meng dit vlak voor gebruik door het beslag. 
Schil de appels en verwijder met een appelboor het klokhuis. Snijd de appels in schijven van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi de schijven met wat kaneel. 

Verhit de frituurolie en haal de appelschijven met een vork een voor een door het beslag en laat ze voorzichtig in de olie zakken. Blijft het beslag niet goed aan de appelschijf plakken dan kunt u iets meer tarwebloem aan het beslag toevoegen of de appelschijven eerst met wat bloem betrooien alvorens ze door het beslag te halen. Bak nooit meer beignets tegelijkertijd in de olie als er horizontaal naast elkaar in de olie kunnen drijven. Bak de beignets goudbruin. 
Laat de gebakken beignets op keukenpapier uitlekken. 
Serveer de appelbeignets met poedersuiker bestrooid.

En Witte chocolade-bramentaart
witte chocolade-bramentaart en appelbeignets
Als housewarming/bedankt voor het organiseren van een O&N-diner hebben we Bianca, Miguel en Roan een kerstboompje voor in de tuin gegeven.

..met eetbare versiering
Het was een mooi eind van 2012.
Op naar een mooi 2013!