zaterdag 22 december 2012

Hoe maak ik een lekker koekje - workshop

18 december was het eindelijk zoveel:
De koekjesworkshop van Drs Koekenbakker.


"Bijna niets is zo lekker als een huis dat ruikt naar versgebakken koekjes. Tijdens de workshop “Hoe bak ik een lekker koekje?” laat Drs. Koekenbakker zien dat koekjes bakken helemaal niet moeilijk is.
Na een korte uitleg over het gebruik van ingrediënten en de verschillende methodes die je kunt gebruiken gaan we lekker zelf aan de slag. Zelf deeg maken, koekjes vormen, bakken en decoreren.  We maken deze avond drie verschillende soorten koekjes met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen.
Aan het einde van de avond krijg je behalve een doos zelfgebakken koekjes ook nog de recepten van de avond mee naar huis zodat jouw huis voortaan ook heerlijk naar verse koekjes kan ruiken.

Na een kopje koffie met een wortelmuffin kregen we drie recepten die we in 2 groepen zouden gaan bereiden. Ondertussen werden de ovens voorverwarmd, kregen we baktips en konden we de koekjes die klaar waren gaan versieren.
Als eerste gemaakt en in de oven:
chocolate chipcookies
cranberry/witte chocola en pure/witte chocola
Terwijl de chocolate chipcookies in de oven lagen, mochten we uit het zanddeeg (dat al bereid was) vormpjes gaan steken.
zanddeeg-koekjes
Toen de zanddeegkoekjes in de oven lagen, hebben we het deeg voor de biscotti gemaakt, met gebakken amandelen en rozijnen.

De zanddeegkoekjes hoefden niet lang in de oven. Ze waren dus snel klaar om te versieren.
Drs Koekenbakker heeft Royal Icing voor ons gemaakt, waar we zelf ook nog een groene en een rode kleurstof aan hebben toegevoegd. Zo hadden we witte, groene en roze icing.
Ook kregen we gesmolten chocolade om de koekjes ook nog met chocola te versieren.
De koekjes werden afgemaakt met zilverse versieren en kerst'hagel'.

Het eindresultaat:
boven: biscotti

Zo'n workshop is zeker voor herhaling vatbaar!
Wie gaat er met mij mee?

1 opmerking:

  1. Met als belangrijkste leerpunt: hoe maak je zelf vanille-extract

    Men neme een fles wodka, stop daar een aantal opengesneden vanillestokjes in en laat 6 weken staan.
    Hoppa: vanille extract!

    BeantwoordenVerwijderen